Masło Konopne Z Topów
Masło konopne z topów to doskonała podstawa do dalszych potraw i wypieków np. budyniów, brownie, ciast, ciasteczek, czekolad, muffinek, sosów itp.
Masło konopne nie służy do smarowania nim pieczywa…
Masło konopne możesz zrobić samemu z topów czyli suszu a także liści lub/ i łodyg rośliny.
Tak naprawdę konopie mogą być w pełni wykorzystane z wyjątkiem korzeni a pewnie i na to znajdzie się zastosowanie 😉
Moc masła konopnego zależy od ilości ( proporcji ) topów do naturalnego masła a także jakości, ilości i rodzaju topów, któruch użyjesz. Wiadomo, że inne działanie mają topy odmiany zawierającej 10% THC a takiej co zawiera 20% THC.
Kolejna sprawa to oddziaływanie na organizm człowieka – każdy może reagować inaczej na co ma wpływ m.in. masa ciała, wcześniejsze doświadczenia z marihuaną czy indywidualne predyspozycje.
Masło Konopne Z Topów Składniki:
- topy marihuany* w ilości 5-10 gram zależnie od odmiany marihuany ( jej mocy % THC )
- kostka masła – 200 gram 82-83% tłuszczu
- woda – 4 szklanki
* topy marihuany muszą być oczyszczone z chlorofilu za pomocą curringu
Masło Konopne Z Topów Przepis:
Wlej 4 szklanki wody do garnka
Zagotuj wodę w garnku
Do zagotowanej wody dodaj masło
Po rozpuszczenia masła w wodzie dodaj topy marihuany
Całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką
( aby było łatwiej topy marihuany rozdrobnij np. za pomocą młynka )
Płomień zmniejsz do minimum tak aby woda jedynie minimalnie bulgotała
Gotuj całość przez 60 minut pilnując aby nie doszło do “zbrązowienia”
Po ugotowaniu masło konopne odcedź przez gazę
Pozostaw całość do ostygnięcia w temperaturze pokojowej
Odsącz resztki wody
Po ostygnięciu wstaw do lodówki na 24 godziny
Smacznego 🙂
Masło możesz przechowywać w lodówce do 7 dni – w zamrażarce do 6-ciu miesięcy
Jeżeli rozmrozisz masło – nie możesz ponownie go zamrozić
Masło rozmrażaj w lodówce przez 5-8 godzin i spożyj w ciągu najbliższych 24h
Ile wyjdzie maselka ze 100g.suszu i 200g.zwyklego masla?
Pewnie jakieś 200-250 gram całkiem mocnego
Comments are closed.